Az aminosavak takarmányból történő kvantitatív meghatározása minőségügyi, stabilitási és alkalmanként eredetiség vizsgálati okokból is egy fontos mérés. Ez kötött és szabad aminosavakra egyaránt vonatkozik. A módszer a burgonyában lévő szabad aminosavak meghatározását írja le, de ez könnyedén adaptálható egyéb eljárásokba is.
A burgonyában lévő szabad aminosav meghatározása szükséges például abban az esetben, ha egy burgonyafeldolgozó üzem melléktermékeit takarmányként használják fel - ezek megengedett szabad aminosav tartalma törvényileg szabályozott. Manapság a burgonya levéből is kinyerhető az aminosav.
A burgonya levét etanollal kicsapatják, ezzel deprotonálják. A szabad aminosav csoportokat dansyl-kloroddal (DNSCl) derivatizálják, szilika gélen megfuttatják és fluoreszcenciásan vizsgálják. A kimutatási határ a nanogrammos tartomány alsó határán van.
Applikáció megtekintése