Az Aspergillus flavus és parasiticus penészgombák metabolizmusának köszönhetően az aflatoxinok rákkeltő hatásúak és gyengítik az immunrendszert. A legfontosabb természetben is előforduló aflatoxinok a B1, B2, G1 és G2. Ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a B1. Példaként, fűszerekben a maximális megengedett koncentráció B1 aflatoxin esetén 5ppb, míg a B2, G1 és G2 aflatoxinok esetén az összes mennyiségére igaz az 5ppb. Dióban ugyan ezek az értékek 1ppm nagyságúak.
A mikotoxinokat folyadék/folyadék extrakcióval választják el a mátrixtól. Bizonyos esetekben szilárd fázisú extrakciós lépés is szükségessé válhat. A kromatográfiás tisztítás szilika gélen történik, az egyszerre eluálódott mátrixot először dietil-éterrel leválasztják, majd a mikotoxinok kloroformos leválasztása után acetonnal és vízzel tisztítják.
A denzitometriás meghatározás fluoreszcenciás méréssel történik 366/>400 nm-en. A pozitív eredmény prekromatográfiás származékképzéssel megerősíthető.
Applikáció megtekintése